“Record” de incalzire: factura de 1.000 de lei pe noiembrie

11 Ianuarie 2017 16:04

869 Vizualizari | 0 Comentarii

Loading the player...

Luna ianuarie se arata a fi una foarte neprielnica pentru ieseni. Pe langa zapada si ger, urmeaza si plati  consistente pentru incalzire. Pentru unele asociatii de proprietari, problemele sunt si mai multe, intrucat furnizorul de termoficare le-a instiintat deja ca daca nu achita facturile in termen de 15 zile calendaristice, atunci se vor trezi cu blocarea conturilor. Si asta in conditiile in care inca sunt asociatii care platesc esalonat datoriile la incalzire din iernile precedente.

 

Chiar daca furnizorul de termoficare din Iasi a anuntat in decembrie ca factura la incalzire pentru noiembrie 2016 este, in medie, intre 130 si 170 de lei, in functie de numarul de camere ale apartamentelor, in realitate, sunt ieseni care s-au trezit ca au de achitat si 1.000 de lei pentru ultima luna de toamna. O asemenea familie locuieste intr-un bloc administrat de asociatia de proprietari PT 10 Cantemir. Oamenii nu au repartitoare, iar firma care face calculele privind consumul de agent termic le-a taxat in regim pausal.

 

“Facturile pe noiembrie au fost in medie intre 150 si s-a ajuns in unele cazuri si pana la 1.000 de lei pe luna. Si la fel si pe decembrie. Cel aflat in aceasta situatia are niste probleme sociale privind locul de munca si are un venit destul de mic, iar dumnealui, ca sa-si achite facturile, intretinerea, este foarte greu”, a spus administratorul PT 10 Cantemir, Mircea Cotovanu.

 

Respectivul proprietar a fost dat in judecata de asociatie, pentru ca adunase restante foarte mari, peste 20.000 de lei. Reprezentantii de la PT 10 Cantemir spun insa ca nu o constituie o solutie nici esalonarea datoriilor, pentru ca sumele ce pot fi oprite lunar din venitul omului sunt foarte mici. De altfel, in iernele trecute, asociatia a adunat restante la furnizorul de termoficare. A esalonat datoriile, ajung acum cu plata la facturile din 2016.

Insa, lunar, se aduna alte sume foarte mari ce trebuie achitate catre Veolia. Numai pentru noiembrie 2016, de exemplu, asociatia are de achitat peste 53.000 de lei. La aceasta suma se adauga insa si banii aferenti iernii trecute, pentru ca asociatia a ramas cu datorii pe care le-a esalonat. Desi reprezentantii acesteia s-au tinut cu strictete de plati, nu se stie ce se va intampla in perioada imediat urmatoare. Si asta pentru ca sefii Veolia Energie Iasi au trimis o adresa prin care conducerea asociatiei este instiintata ca, potrivit unui act normativ adoptat in decembrie 2016, factura, care are titlu executoriu, trebuie achitata in termen de 15 zile calendaristice, altfel se pune poprire pe conturile asociatiei.

 

“Trebuie sa va aducem la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile noului aliniat 6 si ale articolului 42 din Legea 51/2006, modificata si completata prin Legea nr.225/2016, factura emisa pentru serviciul de furnizare a energiei termice constituie titlu executoriu. Ca urmare, in cazul in care nu achitati factura in termenul mai sus mentionat, aceasta va fi pusa imediat in executare, prin intermediul executorului judecatoresc, fara a mai fi nevoie de o hotarare judecatoreasca definitiva in acest sens”, se precizeaza intr-o adresa semnata de presedintele Directorului Veolia Energie Iasi, Alexandru Teleru.

 

In conditiile in care este greu de crezut ca locatarii asociatiei PT 10 Cantemir vor plati cu totii intretinerea in 15 zile de la afisarea listei, astfel incat toti banii necesari sa ajunga la furnizorul de termoficare, conducerea asociatiei se asteapta la blocarea conturilor.

 

“Facturile curente... o sa vad. Nu stiu, astept sa vad prima decizie. Cred ca o sa merg in instanta cu dumnealor ca eu am fondurile care sunt separate, ca fondurile asociatiei sunt in conturi separate. Iar dumnealor le vor bloca, obligat, toate conturile. Deci eu reparatii, chirii, altele, nu voi putea scoate niciun ban”, a mai spus administratorul PT 10 Cantemir.

 

Administrratorul de la PT 10 Cantemir spune ca daca restantierii pe care i-a dat in judecata si-ar achita toate datoriile, atunci banii stransi ar fi sufiecienti pentru achitarea debitelor aferente anului 2016 catre Veolia. In cazul asociatiilor, neplata in termen de 15 zile calendaristice are drept consecinta poprirea conturilor acestora, astfel incat nu se vor putea plati nici alti furnizori, ajungandu-se la riscul sistarii altor utilitati. In ceea ce-i priveste pe iesenii care au conventii individuale cu Veolia, si acestia vor fi nevoiti sa achite incalzirea in 15 zile calendaristice din momentul emiterii facturilor, altfel se vor trezi si ei executati silit.

Madalina POPA , Georgian ZAMFIR

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Localvezi toate stirile