Arta distrusa de vreme si vremuri

30 Martie 2017 04:02

2198 Vizualizari | 0 Comentarii

Loading the player...

Arta lasata la mila vremii. Muzeul Aurora Nafornita, care a reunit pana nu demult nu doar picturile artistei, ci si piese din interiorul unei case romanesti de secolul XIX, sta acum sa se darame. De vina sunt vechimea cladirii, dar si oameni care vor sa acapereze terenul de sub constructie. Cea care a realizat muzeul, Sanda Nafornita, fiica Aurorei Nafornita, considerata unul dintre cei mai buni pictori naivi ai Romaniei, a ajuns acum sa pregateasca o cheta pentru a putea tine vii atat memoria mamei, cat si spiritul si tradiitiel romanesti.

Muzeul privat Aurora Nafornita este la un pas de a disparea. Trecut pe harta itinerariilor turistice ale Iasului, acesta nu mai are multe zile. Se strica incetul cu incetul, iar cea care l-a creat, Sanda Nafornita, fiica celebrei pictorite, la randul ei artista, nu are bani pentru a-l reface.

“Totul se automdemoleaza. Motivul - sa spun ca este vechi si tot timpul se fac interventii asupra lui. Se stie dintotdeauna ca nimic nu se strica, chiar daca este vechi, daca nu se intervine”, a spsu Sanda Nafornita.

Sanda Nafornita spune ca mare parte din vina pentru degradarea cladirii ce adaposteste muzeul si prin ai carei pereti a ajuns sa se vada afara apartine unor vecini pe care ii cunoaste de cand s-a nascut, adica de mai bine de 50 de ani. Pictorita crede ca acestia s-au schimbat dupa ce situatia lor sociala s-a imbunatatit, iar acum vor sa acapareze terenul de sub muzeu. Mai grav este ca acesta nu mai poate adaposti acum exponate, pentru ca acestea s-ar degrada complet. A reusit sa salveze picturile mamei, pe care le-a adus in casa, insa in muzeu au ramas alte piese a caror soarta pare pecetluita, mai ales ca in aceasta dimineata, o noua gaura a aparut in peretele dinspre vecini.

Ce ati facut cu exponatele?

“Sunt in casa. Care au fost in muzeu, ca nu puteam sa le las in conditiile astea”. Picturile mamei dv...

“Da, da, da”.

Sanda Nafornita considera ca muzeul si exponatele din el trebuie sa fie salvate, pentru ca reprezinta o punte de legatura cu istoria si traditiile romanesti.

“Sa-mi spuna daca poporul roman n- are nevoie de trecutul istoric al nostru, de traditii. Daca nu mai are nevoie de asa ceva, o sa facem in stil austriac, in stil american, in toate stilurile in afara de stilul romanesc”.

Prin muzeul Aurora Nafornita au trecut de-a lungul timpului multi oameni, chiar daca numarul vizitatorilor s-a rarit de cand a inceput degradarea accentuata a cladirii.

Fiica pictoritei ar vrea sa-l refaca si sa-i redea faima avuta pana nu demult, insa lipsa banilor o impiedica. De aceea, singura solutie la care poate spera este sa inceapa o cheta.

“Am sa incep o cheta la fiecare. Un 5 lei, 10 lei, sa repar acolo”, a incheiat Sanda Nafornita.

Sanda Nafornita nu are nevoie de bani multi, ci doar de cei cu care sa poata cumpara materialele de constructie. Ar fi tare fericita chiar sa primeasca caramizi, ciment si ce i-ar mai trebui pentru refacerea peretilor si spune ca ar da socoteala pentru fiecare banut si material. Si mai spera ca apelul ei sa ajunga nu doar la inimile celor care inca pretuiesc arta, ci si la urechile autoritatilor care i-ar putea intinde o mana de ajutor.

 

Madalina POPA , Georgian ZAMFIR

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Reportajvezi toate stirile