Case in pericol din cauza patronului de la BZI

29 Mai 2017 16:06

567 Vizualizari | 0 Comentarii

Loading the player...

Nemultumire mare pe Sararie, in zona unde patronul BZI urmeaza sa construiasca o pensiune si un sediu de birouri pe un teren al Primariei. Oamenii au trimis mai multe sesizari municipalitatii, aratand ca versantul este si asa instabil, iar panza freatica inalta, asa ca edificarea unei cladiri cu patru etaje si parcare subterana ar crea foarte multe probleme. Proprietarii invecinati au mai spus ca se tem ca va fi afectata chiar si stabilitatea propriilor locuinte. Edilii au afirmat ca au transmis beneficiarului, adica firmei lui Ghiocel Asimionesei, nemultumirile, si ca raspunsul acestuia a ajuns la viitorii vecini.

Numai ca oamenii spun ca n-au primit nimic, ba mai mult, chiar au crezut ca, data fiind situatia din zona, constructia a fost stopata. Insa nu s-a intamplat deloc asa, iar proiectul planului urbanistic zonal va intra in dezbaterea consilierilor locali in sedinta de pe 31 mai, iar daca acestia il vor aproba, se va putea da oricand startul lucrarilor.

Patronul de la ziarul de santaj Buna Ziua Iasi isi face pensiune si imobil de birouri pe terenul Primariei, fara ca edilii sau Ghiocel Asimionesei sa tina cont ca pun in pericol proprietatile invecinate. In 2005, patronul de la BZI a obtinut de la Primarie un teren cu o suprafata de 1.351 metri patrati, situat pe strada Sararie, nr.202. La acea vreme, intre edili si firma care edita ziarul, Delta Press Investment, s-a incheiat un contract de asociere in participatiune, municipalitatea punand la dispozitie terenul, iar societatea urmand sa construiasca acolo un sediu si o pensiune. Totodata, firmei ii revenea obligatia sa publice in cotidianul pe care il edita hotararile adoptate de Consiliul Local Iasi. Proiectul propus de Asimionesei nu a mai fost insa implementat. In 2010, acelasi teren a fost cesionat firmei Delta Press Investment. Insa, la scurt timp dupa aceea, intre Ghiocel Asimionesei si fostul primar Gheorghe Nichita a intervenit la un moment dat o ruptura. Mai mult, edilul a intentionat in 2012 sa rupa contractul si l-a actionat in judecata pe patronul de la BZI pentru ca nu si-a respectat obligatia. Municipalitatea a pierdut insa in fata magistratilor, iar Asimionesei a ramas cu dreptul de a construi pe Sararie. Insa, intre timp, firma care a incheiat contractul cu Primaria, Delta Press Investment, a intrat in insolventa. Ghiocel Asimionesei a continuat sa finanteze ziarul printr-o societate infiintata in 2012. Teoretic, contractul incheiat intre Primarie si Asimionesei ar fi fost nul de drept, intrucat una dintre parti - Delta Press Investment - si-a incetat activitatea. Ori actul ar fi trebuit modificat, astfel incat beneficiar sa devina noua firma, Global Impex Distribution, numai ca era nevoie de acordul Consiliului Local.

Insa relatiile dintre Nichita si Asimionesei nu s-au mai imbunatatit, asa ca proiectul a ramas in aer.

Totul pana in acest an, cand noul primar al Iasului a permis ca vechiul proiect sa redevina de actualitate, in toamna anului 2016. De altfel, in sedinta de Consiliu Local de miercuri, 31 mai, se va discuta planul urbanistic zonal pentru strada Sararie 202, in vederea intocmirii unui sediu de firma si a unei pensiuni cu patru etaje. Proiectul se bazeaza pe vechiul contract, nemodificat, in care inca parte este firma in insolventa Delta Press Investment, numai ca in PUZ se vorbeste de un alt beneficiar: Global Impex Distribution.

Facand abstactie de toate aceste neconcordante, viitoarele constructii ale lui Asimionesei, edificate pe terenul Primariei, evaluat in urma cu 12 ani la 75 de euro metru patrat, dar mult mai scump acum, ii sperie pe vecini. Oamenii au trimis mai multe sesizari la Primarie, explicand ca versantul este instabil, ca trebuie stabilizat, ca nivelul panzei freatice este foarte inalt si ca realizarea unei cladiri cu 4 etaje si subsol va afecta pana si stabilitatea imobilelor invecinate. De altfel, in zona, cele mai inalte case sunt cele cu un etaj, asa ca o constructie cu 4 niveluri ar fi complet diferita. Cert este ca edilii sustin ca le-au transmis proprietarilor invecinati de pe strada Sararie si stradela Sararie raspunsul lui Asimionesei.

“Raspunsul face referire la aspectele urmatoare:

- cladirea propusa va respecta conditiile avizatorilor si recomandarile studiului geotehnic - masurile impuse de protejarea cladirilor invecinate vor fi preluate si implementate;

- prin elaborarea documentatiilor urbanistice prin care se propune edificarea unei constructii cu regim de inaltime P plus 4 E si destinatia de pensiune si sediu firma se urmareste dezvoltareasi modernizarea zinei studiate”, se arata in documentatia aferenta proiectului planului urbanistic zonal pentru strada Sararie 202.

Vecinii spun insa ca nu au primit niciun raspuns, ca nimeni nu i-a instiintat despre nimic si ca au crezut ca proiectul a fost sistat pentru ca edilii au inteles cat de grave sunt problemele din zona. Mai mult, ei au banuit ca si beneficiarul viitoarei pensiuni s-a lasat pagubas, convins ca putini vor fi clientii dornici sa se cazeze acolo. Oamenii nu stiu insa ca, potrivit proiectului viitoarei cladiri, realizat de arhitectul Marian Jan Chirita, care citeaza un studiul geotehnic, nu se va realiza nicio consolidare a versantului intrucat aceasta nu este... necesara!

“Amplasamentul studiat nu este supus riscurilor naturale si antropice (inundatii sau viituri de apa din precipitatii, alunecari de teren) in conditiile date(...) Conform studiului geotehnic rezulta ca sistemul constructie versant este stabil din punct de vedere al producerii fenomenelor de alunecari de teren. Avand in vedere microrelieful zonei si volum de constructii ce urmeaza a fi realizat nu sunt necesare lucrari ample de sistematizare verticala si orizontala”, se mai arata in proiectul planului urbanistic zonal.

In plus, pentru respectiva zona, regimul de inaltime permis este de cel mult 9 metri, adica imobile cu parter si doua etaje, lucrul precizat si in certificatul de urbanism pe care patronul de la BZI l-a obtinut in octombrie 2016.

, Tele M

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Localvezi toate stirile