Cearta pe diaspora

17 Aprilie 2017 22:35

270 Vizualizari | 0 Comentarii

Loading the player...

Pastele a adus acasa mii de ieseni care muncesc in strainatate si care nu vor ramane in tara pentru prea mult timp. A devenit deja o traditie ca cele mai importante sarbatori crestine sa fie petrecute alaturi de familie, dupa care drumurile se despart, pentru ca obtinerea banilor pentru supravietuire este in multe cazuri chiar mai importanta decat viata alaturi de cei dragi.

Pentru diaspora, autoritatile locale pregatesc infiintarea unor birou. Numai ca realizarea acestuia a starnit deja discutii, in conditiile in care unii alesi locali au afirmat ca nu vad rolul acestuia, intrucat iesenii din strainatate se vor intoarce definitiv acasa atunci cand li se va crea aici o viata adecvata si nu un biroucu rol mai mult decorativ.

 

Diaspora revine periodic in atentia autoritatilor locale si centrale. De aceasta data, edilii din orasul nostru vor sa infiinteze un birou care sa tina legatura cu iesenii aflati in strainatate. Numai ca unii consilieri au spus ca pentru intoarcerea definitiva acasa a iesenilor nu este suficient un departament cu cativa angajati, ci trebuie creata o viata mai buna in localitatea de origine.

 

“Biroul diaspora ce atributii va avea?”, a intrebat liderul grupului consilierilor locali PNL, Eduard Boz.

“Am spus la inceput”, a raspuns primaul Mihai Chirica.

Eduard Boz: Eu am inteles ce ati spus la inceput, dar nu se justifica absolut deloc, domnule primar.

Mihai Chirica: Trebuie sa lasam diaspora abanadonata?

Eduard Boz: Nu, nu, nu. Nu este vorba nicidecum de a o abandona.

Mihai Chirica: Si atunci cum s-o numim pe diaspora?

Eduard Boz: Domnule primar, iesenii se vor intoarce in locurile lor natale in momentul in care noi ne vom face foarte bine treaba, cand strazile vor fi asfaltate...

Mihai Chirica: Dar de unde stiti?

Eduard Boz: … aeroportul va fi eficient.

Mihai Chirica: Dar ati vorbit cu ei? Ii cunoasteti?

Eduard Boz: Nu vin...

Mihai Chirica: O lungim de pomana. Ii cunoasteti?

Eduard Boz: Evident ca-i cunosc, in fiecare zi tin legatura cu ieseni care sunt plecati.

 

Primarul a sustinut ca pe iesenii din strainatate ii intereseaza relatia cu administratia locala. Consilierul liberal i-a reprosat insa edilului ca nu vrea altceva decat sa-si faca imagine.

 

“Cred ca mai mult ii intereseaza relatia cu administratia locala, nu cu primarul municipiului Iasi, prin biroul diaspora”, a mai spsu Mihai Chirica.

“Un birou nu se justifica. Intentionati sa duceti o campanie de marketing prin Spania, Italia? Ce intentionati sa faceti cu acest birou?”, a intrebat Eduard Boz.

Mihai Chirica: Aceasta este teama dv?

Eduard Boz: Haideti sa facem bine lucrurile aici, acasa, sa le dam motive sa se intoarca acasa, nu cream tot felul de functii din bani publici.

Mihai Chirica: Facem un birou de abandonat diaspora, dar il coordonati dv.

 

Oficial, 160.000 de ieseni sunt plecati la munca in strainatate, insa este vorba doar de date statistice, pentru ca numarul exact nu il stie nimeni.

 

Madalina POPA , Georgian ZAMFIR

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Politicvezi toate stirile