De ce sa ne iubim tara

18 Martie 2017 06:46

302 Vizualizari | 0 Comentarii

Loading the player...

O carte lansata astazi de fostul deputat Traian Dobre a reusit sa faca ce nu au reusit nici macar marele proiecte ale Iasului: a strans la un loc politicieni de toate culorile, demnitari in functie si importanti oameni de cultura. Intitulat "Romania pas cu pas", cel de-al patrulea volum al autorului este o radiografie a vremurilor din ultimii 20 de ani, dar si o dovada de un rar patriotism.

Cel de-al patrulea volum lansat de politicianul- scriitor Traian Dobre a suscitat un interes deosebit. Lansarea cartii s-a facut in przenta unui public numeros, format din oameni de cultura, personalitati din diferite domnii, dar si politiceni de toate culorile, reprezentand Parlamentarul, dar si organisme locale. Autorul a vorbit despre ce inseamna acest nou volum si care este scopul sau. In cartea "Romania pas cu pas", Traian Dobre a adunat tot ceea ce a gandit in ultimii 6 ani si a facut public in articole de ziar si in dezbateri televizate ori la radio.

“Subiectul cartii este unul singur: poporul, neamul romanesc. Este o serie intreaga de personaje, dar toate acele personaje sunt oameni care ocupa, intamplator si temporar, anumite functii care le dau o anumita putere. Am scris in ideea ca toti cei care ocupa puterea trebuie sa lase in urma lor o dara. Iar dara inseamna o viata roz, nu o viata intunecata ca astazi. Si atunci, am pus toate aceste idei la capat in ideea de a crea un curent de catre cat mai multi pentru a ne lupta spre o normalitate, singura sansa de a iesi din groapa in care ne aflam astazi”, a spus autorul Traian Dobre.

Criticii literari spun insa ca subiectul este unul profund, pentru ca demonstreaza spiritul de inalt patriotism, dar si profun european al autorului. Nu lipseste insa nici umorul rafinat. Chiar pe coperata cartii sunt prezentate doua locomotive, una de tip vechi, iar cealalta ultramoderna, cum Romania inca nu are, dar si o referinta la Caragiale, care povestea ca facea drumul de la Bucuresti la Iasi cu trenul in 5 ore si jumatate, cu vechea locomotiva, in timp ce aceasta noua il parcurge in... 7 ore!

“Pe pagina de garda a cartii scrie , Aici sunt numeroase texte care reafirma acest sentiment patriotic. Este una dintre persoanele, dintre analistii care spun ca in Romania se poate, nu ca nu se poate. Ei, bine, intr-o Europa pe care o cunoasteti bine, acest tip de intelectual este mai rar. De regula, se despart asa-zisii nationalisti, extremisti, de europenisti, de oamenii globali, care gandesc global. Ei bine, acesta e un tip de intelectual care-i rar, dar care rezista si care face Europa sa reziste si tarile sa reziste. Pentru ca a desparti europenismul de nationalism este o mare eroare”, a precizat critical literar Ioan Holban, directorul Teatrului Luceafarul.

Un alt politician, si el scriitor cu vechi state de plata, spune despre cea de a patra carte a lui Traian Dobre ca reliefeaza doua Romanii: "Tara asta", adica cea cu toate greutatile pe care le stim, dar si "tara mea", acea Romanie careia autorul nu se sfieste sa-i arate dragostea deplina. Altfel spus, Traian Dobre iubeste "tara mea" si sufera in "tara asta".

“Se descrie realitatea. Se descrie, in acelasi timp, si o realitate virtual- optionala si Traian Dobre gaseste la un moment dat o definire a ceea ce este tot ceea ce ar trebui sa fie, Mie mi se pare ca asta este sintagma cheie a acestei carti. Ea deosebeste intre doua tiopuri de a ne exprima: si a doua: , cum spunea Cioran. . Deci diferenta dintre tara asta si tara mea”, a afirmat scriitorul Varujan Vosganian, deputat de Iasi.

Noul volum al lui Traian Dobre este cu atat mai interesant cu cat atinge in mod absolut nepartinitor atat realitatile politice din ultimii 6 ani, cat si pe cele economice, sociale ori legislative.

 

Madalina POPA , Georgian ZAMFIR

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Culturavezi toate stirile