Epidemia de rujeola se extinde si la Iasi

17 Mai 2017 16:09

549 Vizualizari | 0 Comentarii

Loading the player...

Doua decese la copii cu varste sub un an ii ingrijoreaza pe medicii infectionisti. In primul caz este vorba despre un bebelus de 7 luni care a contractat o forma foare grava de meningita, iar in al doilea caz, un alt bebelus, de 5 luni, care avea rujeola. Daca in privinta meningitei s-au inregistrat doar doua cazuri de la inceputul anului, in privinta rujeolei lucrurile stau mai grav: 18 cazuri, din care, iata, unul a fost mortal.

 

Un bebelus de numai 5 luni, din judetul Vaslui, a murit zilele trecute la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, iar analizele au confirmat banuiala medicilor in privinta rujeolei.

Bebelusul, care nu avea varsta necesara vaccinarii, a luat virusul de la alt copil bolnav si nevaccinat.

 

“A decedat in cursul zilei de vineri, dupa 30 de ore de spitalizare. prin fenomene de insuficienta respiratorie foarte severa. Noi am facut inclusiv examenul necroptic, am prelevat din tesutul pulmonar, probabil ca si din tesutul pulmonar se va confirma diagnosticul, asa cum s-a confirmat si din serologie”, a spus conf.dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infectioase

 

In total, de la inceputul anului s-au inregistrat 18 cazuri de rujeola, mult mai putine decat in vestul tarii.

 

“Am avut un caz care a fost de fapt un focar familial, cazul princeps a fost de fapt al unei mame de 21 de ani, mama a 3 copii, care a facut ea rujeola. Ulterior au facut ceilalti copii, care, bineinteles, nu erau vaccinati, nici copilul de 5 ani, nici ceilalti copii ai acestei femei”, a precizat medical infectionist. Carmen Manciuc.

 

In plus, in ultima perioada s-au inregistrtat si cazuri de meningita. Desi sunt doar doua asemenea cazuri, medicii isi manifesta ingrijorarea, deoarece un bebelus in varsta de 7 luni, tot din judetul Vaslui, a murit la scurt timp dupa internare.

 

“In aceast perioada, au fost internati in clinica noastra pacienti atat cu meningita meningococica, in intervalul ultimelor doua luni, cat si pacienti cu meningita meningococica cu meningococcemie, din nefericire cu sfarsit letal”, a mai spus dr. Manciuc.

 

Medicii spun ca aceasta boala care apare la varsta copilariei poate fi evitata printr-o igiena riguroasa a mainilor si prin evitarea contactului cu alte persoane bolnave.

Cristina NEGOITA , Vlad SANDU

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Sanatatevezi toate stirile