Inca un transplant de rinichi

20 Martie 2017 14:50

213 Vizualizari | 0 Comentarii

Loading the player...

O femeie din Iasi, mama unui tanar in varsta de 28  de ani, a luat decizia de a-i dona un rinchi  baiatului, care fusese diagnosticat in toamna lui  2016 cu insuficienta renala cronica. Interventia chirurgicala de transplant a fost realizata zilele trecute la Spitalul Parhon.

“Este din nou un transplant de la donator viu, de la mama la fiu, este un pacient de 28 de ani diagnosticat direct in stadiul final, de insuficienta renala, si care a primit un rinchi de la mama lui. Pacientul a fost diagnosticat in noiembrie 2016, la  inceputul acestei luni a inceput sedintele de  dializa, iar din fericire pentru el, mama a facut testele pentru transplant, a putut sa-i doneze”, a spus dr. Ionut Nistor, purtatorul de cuvant al Spitalului Parhon.

Cu acesta, numarul transplanturilor de rinichi de la donatori vii a ajuns la 5, egal cu cele facute in tot anul trecut. In schimb, daca in 2016 au fost 18 transplanturi de la donatori in moarte cerebrala, anul acesta a fost pana acum doar unul singur.

“Este doar un transplant anul acesta de la donator cadaveric, speram ca, pe de o  parte, numarul pacientilor care se inscriu pe listele de asteptare sa fie constant, iar pe de alta parte sper ca atunci cand suntem pusi intr-o asemenea situatie sa  existe o deschidere din partea populatiei”, a spus dr. Ionut Nistor, purtator de cuvant la Spitalul Parhon.

Doua transplanturi de la donatori aflati in moarte cerebrala nu s-au putut realiza, deoarece familiile  celor decedati nu au fost de acord sa le doneze organele.

In tot acest timp, pe listele de asteptare pentru un rinchi sanatos exista aproape 500 de  pacienti.

Foarte multi dintre ei au varsta sub 30 de ani.

Cristina NEGOITA , Vlad SANDU

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Sanatatevezi toate stirile