Incepe asfaltarea drumului judetean Iasi-Botosani (VIDEO)

22 Noiembrie 2013 20:38

3862 Vizualizari | 0 Comentarii

Loading the player...

Chinul locuitorilor din comunele Tiganasi,  Vladeni, Sipote si Plugari a luat sfarsit. Dupa un an de procese si dupa o licitatie blocata de  contestatii, sefii Consiliului Judetean au  semnat contractul pentru continuarea lucrarilor la  drumul Iasi-Botosani.

Asocierea de firme care a castigat licitatia are ca  termen luna ianuarie 2015 pentru finalizarea  reabilitarii.  Valoarea contractului se ridica la 11 milioane de  euro, bani europeni, iar durata de garantie a  lucrarilor este de 5 ani. 

Proiectul de modernizarea a drumului  judetean Iasi-Botosani a fost deblocat in prag de  iarna de Consiliul National pentru  Solutionarea Contestatiilor, astfel incat  acum a putut fi semnat contractul de lucrari. Firma care a castigat licitatia pentru  continuarea lucrarilor la drumul judetean Iasi- Botosani are la dispozitie un an pentru  refacerea celor aproape 43 de kilometri si  reabilitarea celor 7 poduri. O adevarata  provocarea daca ne gandim ca urmeaza  cateva luni de iarna, iar lucrarile propriu-zise  vor incepe abia din primvara. Locuitorii comunelor Tiganasi, Vladeni, Sipote  si Plugari resimt disconfortul creat de  drumul plini de gropi de ani buni.

Lenuta Deleanu este director la Liceul  Tehnologic din Plugari si spune ca profesorii  navetisti pierd mult timp pe drum. 

"Avem cinci navestisti care vin de la  oras patru zile pe saptamana si pleaca  dimineata la 5 si jumatatea si se intorc  seara cand ajung cu autobuzul. Fac pe un  drum de 65 de kilometri, care ar trebui  facut intr-o ora si jumatate, fac doua ore daca mijlocul de transport nu are pana”, a povestit Lenuta Deleanu, director Liceul  Tehnologic Plugari.  

Oamenii din localitate se plang ca la ei in comuna  ambulanta ajunge foarte greu, iar pentru a merge  la consulatie la medic pana la Iasi trebuie sa  plece cu noaptea in cap. 

"Ultima data cand am fost eu la un  control medical la Iasi avand probleme de  sanatate, cu hipertensiunea arteriala,  cand am ajuns la policlinica, doctorul  specialist m-a luat la intrebari ca nu am  respectat nimic din ce mi-a spus. Si i-am spus  ca am plecat de la 5 dimineata de acasa  si  am ajuns la 7 si jumatatea in Iasi, in  picioare, drumul e exagerat, e strigator la  cer”, a spus un localnic din Plugari.

"Este un drum anevois, spre  dezastruos, din pacate nu s-a mai intervenit de  la revolutie, este un drum care face legatura cu municipiului  Iasi, cu salvarea, cu pompierii si cu toate  utilitatile. Astept inceperea lucrarilor si ca acestea sa se  incheie cat mai curand”, a declarat Paul Mursa, primarul comunei  Plugari.

Firma Euroconstruct, cea care castigat initial   licitatia pentru modernizarea drumului  judetean Iasi-Botosani,  a executat doar 19 % din  proiect.

Asocierea formata Eky Sam Targu Frumos,  Enviro Construct si Transporturi Auto  Botosani s-a angajat acum sa finalizeze  proiectul pana in ianuarie 2015. 

"Este cel mai important proiect  pentru toti acesti locuitori care stau in  acest fir de drum pentru ca asa cum arata el  acuma se prezinta intr-o starea foarte proasta. Este incredibil de greu de mers cu masina pe  acest sector si pentru ei, reparatia drumului, este  cu adevarat intrarea in secolului 21”, a declarat Cristian Adomnitei, presedintele  Consliului Judetean Iasi.  

"Este un drum care uneste  doua  judete, nu sunt doar franturi de drumuri care  nu duc  nicaieri, este un proiect bun ca de  altfel toate proiectele depuse de Consiliului  Judetean, ne gandim la Iasi-Vaslui, limita cu  Suceava si Neamt, este un drum bun, dar a avut  niste probleme si datorita beneficiarului  care nu a stiut sa gestioneze corect si nu  a vrut poate faca lucrurile cum trebuie”, a precizat Gheorghe Harja, director Directie  Organism Intermediar POR ADR Nord – Est.  

Proiectul de reabilitare a drumului judetean Iasi -  Botosani a inceput in urma cu sase ani, odata   cu proiectele care vizau drumurile Neamt -  Pascani - Suceava si Iasi - Vaslui. Dupa o serie de licitatii contestate, Euroconstruct  a inceput lucrarile in 2011. Nemultumit de intarzieri, presedintele Consiliului  Judetean a reziliat contractul. La reluarea licitatiei, in septembrie anul acesta,  s-au inscris opt firme, iar dupa aproximativ o luna  fiind anuntat si castigatorul.

Atribuirea contractului a fost contestata de doua  firme, ceea ce a intarziat cu inca o luna semnarea  acestuia.

 

,

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Economicvezi toate stirile