Legea salarizarii unitare ii nedreptateste pe multi

26 Mai 2017 15:43

876 Vizualizari | 0 Comentarii

Camera Deputatilor va hotari in cel mult o luna, daca va adopta legea salarizarii unitare.

Aceasta a fost deja adoptata de Senat, dar este contestata de multe cetagorii de salariati bugetari.

Din aceasta cauza, sindicalistii din invatamantul preuniversitar afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant pregatesc ample miscari de protest.

Desi nu are o formula finala, legea salarizarii unitare se pare ca ii nedreptateste pe profesori.

Acestia spun ca, daca actul normativ va intra in vigoare, salariile unor cadre didactice vor scadea cu 6 la suta.

Violeta Amariei, liderul Confederatiei Sindicatelor Democratice din România, filiala Iasi: “Daca facem un calcul, cu asa-zisa marire care va fi probabil cu 50 la suta in 2018, noi pierdem la salariu 6 la suta. Pentru ca e una sa dai 20% in iulie raportat la salariul din iunie, si inca o data 30 cu salariul raportat din decembrie, si alta e sa dai 50 la suta la salariul raportat din iunie. De aceea scaderea e de 6 la suta. Noi avem intalnire la federatia noastra, stiti foarte bine ca avem federatia FSLI, ne vom intalni saptamana viitoare, si vom hotari toate formele de protest: pichetare, greva, boicotari si asa mai departe”.

Si salariatii de la Garda de Mediu au nemultumirile lor vizavi de salariile mici, care nu au mai fost marite din 2009.

Paula Vlonga, lider de sindicat Garda de Mediu Iasi: “In acel amendament in care Garda de Mediu intra la o exceptie si se majora salariul incepand cu data de 1 iulie 2017 nu a trecut de Senat, noi ramanem in continuare in greva suspendata, se negociaza din nou cu ministerul, se incearca si la camera Deputatilor sa introducem un amendament sa beneficiem de aceasta marire salariala incepand cu 1 iulie 2017, avand in vedere faptul ca, dintre institutiile de control, noi ramanem institutia cu cele mai mici salarii”.

De partea celalalta, deputatii spun ca legea salarizarii unitare este buna, iar cei nemultumiti nici macar nu le-au adus la cunostinta doleantele lor.

Petru Movila, deputat PMP: “ Unii dintre ei nu comunica cu noi. daca in cazul Garzii de Mediu am avut propunere pentru modificarea legii salarizarii, meseria de comisar de mediu nu exista in nomenclator, am avut de la Sindicatul sanitas corectii, am avut de la Politia Locala propuneri privind corectioa acestei legi, nu am avut de la invatamant nicio propunere”.

Proiectul legii salarizarii unitare va intra in dezbaterea comisiilor din Camera Deputatilor saptamana viitoare, iar la inceputul lunii iunie ea va fi analizata in plen.

Cu alte cuvinte, pe la mijlocul lunii viitoare, legea va fi trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

x

 

Cristina NEGOITA , Vlad SANDU

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Economicvezi toate stirile