O noua lege, alte probleme

11 Aprilie 2017 17:12

347 Vizualizari | 0 Comentarii

Loading the player...

Legea salarizarii unitare, buna pentru unii, mai putin buna pentru altii. Ca intotdeauna, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar se numara in categoria celor carora actul normativ nu le aduce vesti la fel de imbucuratoare, cum se intampla i n privinta altor bugetari. Deja au fost remarcate unele scapari care ii dezavantajeaza, dar si discrepante fata de alte branse. Mai grav este ca noua lege nu incurajeaza invatamantul de calitate, drept dovada stand diferenta destul de mica dintre un cadru didactic necalificat si unul calificat. In plus, in timp ce in sistemul sanitar, potrivit noii legi, lefurile se vor dubla incepand cu 1 ianuarie 2018, in invatamant, procentul va fi de 50 la suta. Si asta in conditiile in care cadrelor didactice li se promisese majorarea salariului cu 20 la suta inca din iulie 2017. In cazul lor, nici marirea din prima luna a acestui an nu a fost pe masura asteptarilor.

De altfel, invatatorii si profesorii din Romania au cele mai mici salarii sistemele de invatamant din Uniunea Europeana, cu exceptia Bulgariei.

Iar in 2022 vor ajunge abia la nivelul colegilor din Ungaria, Polonia si Cehia, si asta daca in respectivele tari retribuirea va ramane la nivelul de acum.

Sindicalistii din invatamantul preuniversitar au analizat cu mare atentie proiectul legii salarizarii unitare, chiar daca acesta a fost facut public abia luni seara. Si deja au gasit anumite neconcordante ori scapari. Ei au remarcat mai intai faptul ca nu se tine cont in niciun fel de gradatiile de vechime, care pur si simplu nu au fost prinse in actul normativ.

“Lipsesc gradatiile de vechime. Avem, daca vreti, doar axa verticala. Lipseste axa orizontala. Nois peram ca lipseste doar dintr-o economie de spatiu, pentru ca asa ni s-a transmis de la federatie, ca nu a fost transmisa din cauza faptului ca ar fi rezultat un numar foarte mare de pagini la noi. Deci aici am dori o clarificare privind celelalte gradatii”, a spus liderul USLIP Iasi, Laviniu Lacusta.

Daca in aceasta privinta a proiectului de lege, inca exista un semn de intrebare, in alt caz, este vorba de o certitudine. Si, din pacate, aceasta certitudine nu le este favorabila invatatorlor si profesorilor. Practic, daca in ceea ce-i priveste pe bugetari, coeficientul maxim aplicat salariilor este 12, in privinta invatamantului preuniversitar, procentul ajunge la doar 2,21. Concret, acesta se aplica salariului minim de 2.500 de lei, estimat pentru anul 2022, si astfel rezulta retributia maxima pe care o va primi atunci un profesor cu studii superioare de lunga durata, cu gradul I didactic si vechimea in invatamant de peste 25 de ani, adica putin peste 5.500 de lei.

“Maximul coeficientului este de 2,21. Coeficientul maxim este de 2,21, ceea ce situeaza sectorul invatamant undeva, pe o scara de la 1 la 12, suntem undeva in prima sesime. De joc, ma refer, ca sa ne intelegem, nu de sus. Ceea ce, spunem noi, este cam putin. Poate s- ar mai putea lucra putin la acesti coeficienti”, a mai spus liderul USLIP.

Noua lege prezinta si alte probleme. De exemplu, diferenta de vechime in invatamant nu se cuantifica proportional si in diferete salariale. Astfel, intre cadrele didactice cu vechime mai mica de 10 ani si cele cu peste 10 ani, retributiile difera cu doar cativa zeci de lei, in conditiile in care, odata cu implinirea unui deceniu de activitate, se acorda un spor de stabilitate de 15 la suta, Iar acest spor nu se regaseste in noul act normativ. O alta problema este legata de diferentele destul de mici dintre lefurile cadrelor didactice calificate si cele necalificate. Concret, un profesor cu studii superioare de lunga durata, debutant, va avea un salariu de 4.098 de lei, in timp ce un cadru didactic fara pregatire de specialitate cu studii de nivel liceal, tot debutant, va primi 3.916 lei.

“Vorbim de o diferenta de doar, sau chiar sub 100 de lei, intre profesorul necalificat si profesorul calificat. Sau studiile superioare, in veziunea celor care au facut grila, valoreaza doar 100 de lei. Am vrea sa stim si noi daca 3 ani de facultate, 4 ani cum faceam in anii '90 de facultate, acum se mai face si masterul, 2 ani de facultate, deci 5 ani de facultate fac 100 de lei. Sa ni se raspunda si noua ca sa stim cam care-i valoarea unei facultati cu master. Ca eu cam asta constat. Al doilea semn de intrebare aici: ce facem? Vrem sa incurajam un invatamant cu profesori calificati sau nu-i o problema? Poate preda oricine”.

Nu in cele din urma, sindicalistii avertizeaza Guvernul ca nu-si respecta propriul program. Daca in document se vorbeste de doua prioritati nationale - educatia si sanatatea, in realitate, cele doua domenii sunt tratate cu masuri diferite. Astfel, in sistemul sanitar, salariile vor fi majorate cu suta la suta incepand cu 1 ianuarie 2018, in timp ce in invatamant, procentul va fi de 50 la suta. Mai mult, 20 de procente din cele 50 ar fi trebuit acordate, conform promisiunilor guvernantilor, din iulie 2017.

“Cerem respectarea programului de guvernare in totalitate si acordarea majorarii de 20 de procente incepand cu 1 iulie. In opinia noastra, acordarea acestei majorari de 20 de procente cu data de 1 iulie constituie o garantie si reprezinta o conscventa cu ceea ce au spus si ceea ce au scris a celor care sunt la putere. Daca translez majorarea din iulie si o duc in luna ianuarie, in conditiile in care eu consider ca si prin programul de guvernare exista o obligatie de a se aplica ceea ce va spuneam, deci daca fac aceasta translatie, va spun sincer ca nu mai avem o garantie si nu stiu in ce masura mai putem avea certitudini legate de majorarea de 50 de procente”, a precizat Laviniu Lacusta.

Proiectul legii salarizarii unitare este in dezbatere publica. Sindicalistii din invatamant se pregatesc sa ceara modificarea si corectarae actului normativ. Ei spun ca deja au avut parte de nereguli si la majorarea salariilor in luna ianuarie 2017, cand sporurile s-au calculat dupa baza din decembride 2016, rezultand astfel sume mai mici decat ar fi trebuit. In aceste conditii, daca situatia nu se va remedia la prima rectificare a bugetului de stat,a sa cum li s-a transmis, atunci se vor adresa instantei.

 

Madalina POPA , Georgian ZAMFIR

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Educatievezi toate stirile