Poluarea, luata in deradere

12 Mai 2017 15:25

2341 Vizualizari | 1 Comentarii

Ironii pe seama sanatatii iesenilor. Doi liberali au propus edililor sa faca investiti cu ajutorul banilor care deja exista pentru a se reduce poluarea din oras. Unul dintre ei chiar a convocat o sedinta extraordinara de Consiliu Local pentru marti, 16 mai, astfel incat doua statii de filtrare a aerului sa se poata cumpara cat se poate de repede.

Numai ca ambele idei au fost luate in ras de primarul Mihai Chirica. Despre unul dintre proiecte, edilul a spus ca pare a fi desprins din desene animate, iar despre al doilea - cel referitor la crearea unui plaman verde al orasului - ca liberalul l-a plagiat din oferta sa electorala.

 

Iasul este atat de poluat, incat risca declansarea infringementului din partea Comisiei Europene. In primele trei luni din 2017, unul dintre principalii indicatori ai poluarii - PM 10, adica pulberile in suspensie - a inregistrat depasiri cat pentru un an intreg.

In aceste conditii, un consilier local PNL a venit cu o solutie: achizitionarea a doua statii de filtrare a aerului, fiecare in valoare de 200.000 de euro. Practic, fiecare dintre acestea ar avea o raza de actiune de 200 de metri, acoperind o suprafata de 250.000 de metri patrati si avand capacitatea de a filtra 90.000 de metri cubi de aer pe ora.

Consilierul a spus ca banii necesari ar fi, pentru ca in fondul de rezerva aflat la dispozitia primarului sunt 4,5 milioane de lei, adica un milion de euro. Una dintre statii ar urma sa fie amplasata in Podul de Piatra, unde sunt cele mai multe depasiri ale nivelului permis de poluare, iar alta in Bularga.

 

“Am intocmit un proiect de hotarare imopreuna cu Georgiana Cretu si Razvan Timofciuc, consilier local tot in comisia de mediu. Georgiana Cretu este doctor in mediu. Proiectul este semnat de mai multi profesori universitari, inclusiv de Breasla Constructorilor Ieseni. Totodata, convocam o sedinta extraordianara de Consiliu Local marti, la ora 13.00”, a spus consiliwerul local PNL Etienne Ignat.

 

Proiectul liberalului a fost insa luat in ras de primarul Mihai Chirica. Acesta a spus ca banii ar fi folositi mai bine pentru amenajarea de spatii verzi, campanii de constientizare a cetatenilor astfel incat acestia sa nu mai arunce hartii pe jos, dar si actiuni de convingere a factorilor de raspundere astfel incat pe strazi sa nu mai circule autocamioane "de pe vremea lui mama", dar si pentru a determina guvenantii ca Iasul are mare nevoie de sosea de centura. Cat despre cele doua statii de filtrare, Chirica sustine ca acestea sunt utile doar in incinte inchise sau deschise partial.

 

“Eu personal asist la un film de desene animate, si o spun foarte serios. Cred ca am zarit si eu fimul ala de desene animate, tot mai uit cu copiii, cand orasul avea asa, o gura de intrare a oxigenului, toti erau intr-un glob de sticla, si o gura de iesire a aerului viciat. Nu stiu daca dumnealui n-a observat ca deasupra noastra sta cerul, pe care nu-l poti intepa, nu-l poti atinge, e o notiune, e mai greu palpabil. Cum a poti sa spui ca filtrezi aerul care intra in municipiu printr-o statie de filtrare? el mai greu va fi sa-l adunam sau sa-l convingem sa intre pe gura de filtrare. e cel putin ilar, ca sa nu spun jenant”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

 

Un al doileea proiect privind reducerea poluarii ii apartine deputatului PNL Marius Bodea. Acesta a spus ca Iasul trebuie sa ia exemplul altor municipii si sa creeze un "plaman verde" al orasului. Parlamentarul a afirmat ca acesta s-ar putea realiza pe o suprafata de 60 de hectare de teren din zona C.A.Rosetti, loc in care merg si acum iesenii, chiar daca nu se bucura de nicio facilitate. Potrivit deputatului, pe parcursul a 4-5 ani, investind 20 de milioane de euro, acolo s-ar putea realiza terenuri pentru diferite sporturi, skate parcuri, o pista pentru biciclete cu o lungime de peste 25 de kilometri, dar si alte obiective atractive. Marius Bodea spune ca banii ar putea fi alocati in prima faza din suma imprumutata pentru cumpararea de autobuze noi, acestea putand fi achizitionate cu fonduri europene. Parlamentarul a afirmat ca spera sa primeasca un raspuns responsabil din partea municipalitatii, nu o ironie, asa cum s-a intamplat de fiecare data cand liberalii au prezentat proiecte in beneficiul iesenilor.

 

“Va pot face o promisiune publica, si anume ca daca dl Chirica si echipa sa implementeaza oricare dinter aceste proiecte pe care noi le spunem, nu am sa vorbesc niciodata ca ne-a furat ideile, indiferent cine le face, pentru ca au legatura cu sanatatea si a familiei mele, si a familie dv, si a familiei domniei sale. Si cu mainile pe sus vom fi toti si-l vom aplauda daca e in stare sa faca ceva. Sper ca nu a preluat metehnele, desi ma insel, ale fostului primar, care daca nu era ideea domniei sale nu se intampla nimic in orasul nostru. Insa spun asa, cu indoiala ca pana la urma va intelege ca sa administrezi orasul nu inseamna sa administrezi partidul tau, ci orasul, unde se intampla de toate in toate domeniile si cu toate categoriile socio-profesionale”, a spus deputatul PNL Marius Bodea.

 

Primarul nu a spus nici da, nici ba in privinta parcului de 60 de hectare de pe C.A.Rosetii propus de liberali, cu s-a multumit sa-l acuze pe Marius Bodea de plagiat.

 

“Cred ca dl Bodea a schimbat coperta la oferta mea electorala. Si a scris altceva pe coperta. Acest lucru s-a discutat, despre planul verde al orasului. Tot citeste, tot plagiaza, ca nu este singura data cand vine. Cel mai frumos ar fi sa spui concret: domnule, am identificat o solutie in care, bazandu-ma pe ideea pe care dv ati aruncat-o in spatiul public acum nu stiu cati ani, sa putem sa facem plamanul verde”, a sustinut primarul Mihai Chirica.

 

Mihai Chirica a mai spus ca municipalitatea are in vedere amenajarea de nois patii verzi si a dat ca exemplu impadurirea a 40 de hectare de teren in locul celor defrisate la Ciric, dar si reamenajarea si modernizarea unor parcuri in oras.

Insa Marius Bodea a explicat ca aceasta nu inseamna inverzirea municipiului, ci doar o spoiala, asa cum a fost si in cazul proiectului Ciric, unde s-a taiat padurea pentru a se realiza niste parcari pe care nu le foloseste nimeni.

Madalina POPA , Vlad SANDU

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

1 Comentarii

  • cetateanul responsabil

    13.05.2017 10:50 - domnul primar prin declaratiile facute nu face decat sa isi bata joc de ieseni, mai exact de sanatatea iesenilor. campaniile de constientizare de care vorbeste, sunt bune doar pentru a sifona banii primariei catre apropiatii sai. in rest nu au niciun efect. de asemenea, primarul se pronunta luand in deradere un proiect despre care habar nu are, dansul neavand nici calificarea si nici pregatirea pentru a se pronunta. dar astia sunt psd istii, ei se pricep la toate, insa cel mai bine se pricep sa fure si sa isi bata joc de oameni.

    Raspunde

Localvezi toate stirile