Puteti cumpara vechime

21 Aprilie 2017 14:11

204 Vizualizari | 0 Comentarii

Iesenii care doresc sa-si cumpere vechime pentru pensie o pot face in baza unui contract incheiat cu Casa Judeteana de Pensii. Guvernul a aprobat, in sedinta de pe 20 aprilie, o ordonanta de urgenta prin care termenul pana la care se pot incheia contracte cu casele de pensii se prelungeste pana la 31 decembrie 2017. Plata contributiei de asigurari sociale se va efectua într-o singura transa sau esalonat pentru o perioada de maxim 5 ani retroactiv, calculati de la data încheierii contractului de asigurare.

In judetul Iasi, de cand a intrat aceasta lege in vigoare, adica din octombvrie 2016, 630 de persoane au incheiat contracte de asigurare, iar 185 dintre ei au si platit contributiile si si-au depus dosarele de pensie.

“Realmente, cumpararea vechimii a fost de ajutor in cazul acelor 185 de persoane. Trebuie sa precizez ca acest contract de asigurare se incheie la salariul minim pe economie obligatoriu din ultimii 5 ani, sau din perioada in care persoana isi cumpara vechimea in munca, deci este plafonul minim la care se poate asigura, iar plafonul maxim este de 5 ori castigul salarial mediu brut pe economie. Vorbim de o cota de contributie de 26,3 la suta care se aplica in prezent, insa in ultimii 5 ani aceasta cota a fost diferita”, a spus Maria Andronache, director CJP Iasi.

Cristina NEGOITA

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Economicvezi toate stirile