Schimb de informatii intre medicii infectionisti

12 Mai 2017 16:05

702 Vizualizari | 0 Comentarii

In aceste zile, la Iasi se desfasoara lucrarile Conferintei nationale "Patologia infectioasa la moment de rascruce". Medici din toata tara sunt prezenti la aceasta conferinta, la care incearca sa gaseasca solutii pentru doua dintre cele mai grave afectiuni: HIV-SIDA si, mai nou, epidemia de rujeola care tinde sa cuprinda toata tara.

In Centrul Regional Timisoara, de exemplu, in evidentele medicilor sunt cel mult 1.000 de pacienti cu HIV-SIDA, in timp ce la Iasi sunt 1.400.

Cum explica aceasta diferenta medicii din Timisoara?

“Noi am putut sa comunicam foarte bine cu tarile vestice, chiar cu Statele Unite, si pe de alta parte, profesional, au fosta foarte utile iesirile noastre la diferite congrese europene sau mondiale de HIV-SIDA, unde am putut sa comparam ce facem noi si ce fac ei. E adevarat ca nefericirea a fost in Romania ca a fost cel mai mare numar de cazuri la un moment dat inclusiv dupa Revolutie au fost aici. Si deci exista o experienta foarte mare si aproape toti asa cum sunt lucreaza, si n-au murit decat foarte putini. Deci am fost eficienti. Asa a fost o mare experienta in Romania. la HIV-SIDA la copii”, a spus prof.dr. Lucian Negrutiu, seful Clinicii de Boli Infectioase Timisoara.

Desi numarul pacientilor de la Iasi este cu mult mai mare decat cel din vestul tarii, e clar ca medicii infectionsti si-au facut bine treaba: in acest moment, la Iasi exista pacienti cu HIV- SIDA care au depasit varsta de 40, ba chiar 50 de ani.

Insa multi dintre ei, de-a lungul anilor, au capatat si alte boli.

Din acest motiv, sambata, 13 mai, va fi o masa rotunda la care vor participa si medici de alte specialitati.

“La aceasta varsta, si pe terenul de HIV, apar comorbiditati: au probleme cardiovasculare, au probleme neurologice, au probleme reumatologice, si atunci colegii nostri din alte clinici trebuie cumva sa fie familiarizati si sa creem aceasta echipa multidisciplinara, pentru a putea duce cat mai bine la un bun prognostic tot ceea ce inseamna managementul pacientului cu HIV”, a spus prof.dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi.

Mult mai grava este situatia in privinta rujeolei.

De cateva luni, in tara s-au inregistrat mii de cazuri in special la copiii care nu au fost vaccinati.

La Iasi, din acest punct de vedere, stam relativ bine. De la inceputul anului s-au inregistrat doar 5 cazuri, niciunul mortal. Ultimul dintre ele a fost la un bebelus de 7 luni, care a intrat in contact cu alt copil bolnav.

Vina in acest caz nu este a parintilor, deoarece vaccinul antirujeola nu se administreaza la aceasta varsta.

Insa in vestul tarii s-au inregistrat si decese, lucru care starneste ingrijorarea medicilor.

“Cu masurile de intreprins e mai greu, pentru ca ne lovim in continuare de refuzul parintilor de a vaccina pe de o parte, dar si de lipsa vaccinului pe de alta parte. Cam acestea sunt masurile care pot fi luate pentru a stopa sau a scadea din numarul de cazuri. In partea de vest a tarii, in judetele Timis, Arad, Caras, Hunedoara, sunt aproximativ 60 la suta din pacinetii cu rujeola din tara, principalul motiv este lipsa vaccinarii acestor copii”,a spus dr. Voichita Lazureanu, manager Spitalul de Boli Infectioase Timisoara.

Medicii din Timisoara avertizeaza insa ca epidemia de rujeola se extinde rapid in toata tara. Deja sunt 38 de judete afectate in care s-au inregistrat 6.000 de cazuri.

“Este foarte bine ca noi putem afla de la colegii nostri ce se intampla in celelalte parti ale tarii, si colegii nostri ce-am patit noi, ca sa putem lua impreuna niste decizii si sa vedem ce putem face”, a mai spus dr. Voichita Lazureanu, manager Spitalul de Boli Infectioase Timisoara.

Lucrarile conferintei nationale "Patologia infectioasa la moment de rascruce" se vor incheia sambata, 13 mai.

x

(Cristina Negoita, Vlad Sandu)

 

 

 

 

 

Cristina NEGOITA , Vlad SANDU

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Sanatatevezi toate stirile