Scosi din saracie si ignoranta (VIDEO)

21 Octombrie 2014 12:36

2763 Vizualizari | 1 Comentarii

Loading the player...

Sunt foarte destepti, dar saraci. Multi dintre ei se pierd, pentru ca n-au sansa de a studia ca sa-si demonstreze adevaratul potential. Altora, insa, norocul le surade, iar viata lor ia o turnura fericita.

Totul este posibil datorita Centrului de Excelenta al Directiei Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, singura unitate de acest fel din Romania, care adaposteste 38 de copii atat timp cat tine anul scolar. Cine ajunge aici? Orice copil de la tara care provine dintr-o familie necajita si care trece cu brio de un test de inteligenta. Si, odata depasit acest obstacol, ei ajung sa isi traiasca propriul vis: acela de a avea o sansa in viata.Laura, Bogdan si Ioachim abia s-au intors de la scoala si s-au si apucat de invatat.Au inteles ca doar prin studiu pot razbate in viata.Ioachim, sarguincios, povesteste ca in centru este alaturi de doi frati, asa ca nu-l mistuie prea tare dorul de casa.Nici n-ar avea de ce, pentru ca in adevarata familia o ducea tare greu.Acum indrazneste sa se gandeasca la un viitor frumos si, pasionat de teatru, se viseaza pe scena, aplaudat de public.

In mediul care am fost era o situatie mai grea, eram sase frati, cinci baieti si o fata. Si mi-era mai greu. Prin intermediul unei rude am aflat de acest centru si m-au recomandat, apoi doamnele de aici m-au primit cu multa caldura si dragoste. La scoala am avut diferite rezultate la olimpiade, concursuri de matematica, religie.”a declarat Ioachim Maricean, elev clasa a VI-a .

Laura, eleva la Liceul Vasile Alescandri din Iasi, la profilul de matematica informatica, adora sa scrie poezii.Nu isi retine propriile versuri, dar recita frumos din opera lui Mihai Eminescu.Nu stie ce va urma dupa finalul clasei a XII -a, dar este sigura ca educatia ii va aduce succes.

In urma cu doi ani, inainte sa ajung aici, tatal meu decedase si imi era foarte greu sa ma desprind de familie, sa plec intr-un loc strain departe de casa, dar mi-am dorit foarte mult sa vin aici ca sa pot invata.” a declarat Laura Claudia Bursuc, eleva clasa a X a.

Bogdan, informatician in devenire, adora tainele acestei meserii.A ajuns in centru de ani buni, din localitatea Belcesti.Mama este plecata in Italia, iar tata nu mai are.Mama il sprijina si este mandra de el.Bogdan nu doreste sa plece din tara, considera ca aici, in Romania, daca esti bun poti sa ai succes si sa duci o viata buna.Ii place fotbalul, dar nu ii place cum se comporta coechiperii in lupta dupa minge.

Si sora mea era tot aici, petru ca aveam probleme, pana la urma tatal meu a decedat, mama era plecata, nici nu aveam cu cine sa stau acasa. Si pana la urma am ajuns aici. “a declarat Bogdan Zaharia, clasa a X-a, Liceul de Informatica.

Unii nu au parinti ori mamele le sunt plecate in strainatate.Au insa un parinte adoptiv, o persoana alaturi de care toti cei 38 de copii si adolescenti au format o adevarata familie fericita.Mama adoptiva este profesorul coordonator, Sorina Topita.Si este foarte mandra de rezultatele pe care le ofera acesti copii.

In martie 2015 sunt 10 ani de excelenta, am acumultat 38 de copii incepand cu clasa I, pana la master. Vreau sa spun ca acest Centru de Excelenta este cea mai mare sansa data copiilor din mediul rural care au abilitati artistice, care sunt inteligenti, iar parintii nu au bani, nu au posibilitati sa contribuie la modelarea lor.” a declarat Sorina Topita, prof coord. Centrul de Excelenta Iasi.

Sub deviza "Ai carte, ai parte", cei 38 de copii si adolescenti ofera tuturor o lectie de viata la Centrul de Excelenta din Iasi.

,

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

1 Comentarii

  • ticuč™or

    07.03.2017 14:11 - pe stimata doamna sorina topita am avut č™ansa sa o am invač›atoare acum 38 de ani ea prin excelenta sa contribuč›ie mia calauzit pač™ii spre cunoač™tere. ma inclin cu toata stima č™i recunoč™tinč›a in fač›a ei .

    Raspunde

Localvezi toate stirile