Un cancer care poate fi prevenit

22 Mai 2017 16:15

881 Vizualizari | 0 Comentarii

Loading the player...

In Romania, in fiecare an, 4.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

Desi aceasta cumplita maladie poate fi depistata si tratata cu succes, femeile nu isi fac analize si teste care sa depisteze prezenta virusului HPV, care cauzeaza acest tip de cancer. Din acest motiv, autoritatile au decis sa demareze o noua campanie de constientizare a femeilor, numita "Protejeaza-i aripile!"

Regiunea de Nord Est sta foarte rau in ceea ce priveste grija femeilor fata de sanatatea lor.  12% dintre femeile din Moldova nu si-au facut analizele de rutina anuale. Dar mai grav este ca 80% dintre ele nu au auzit de cancerul de col uterin.

O campanie intutalata "Protejeaza-i aripile" demarata de autoritati isi propune sa le ajute pe femei sa inteleaga importanta efectuarii unui test pentru depistarea infectiei cu HPV.

“Aceasta campanie vine sa raspunda unei probleme de sanatate publica. In Romania, 2.000 de femei mor anual din cazua cancerului de col uterin si 4.000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta boala in fiecare an. Prin urmare, am intrat in acest parteneriat cu Institutul National de Sanatate Publica, si am creat aceasta campanie de crestere a nivelului de informare si educare a populatiei privind metodele de preventive”, a spus Fanut Morosan, reprezentant companie farmaceutica.

Concret, femeile au primit brosuri cu informatii despre cancerul de col uterin.

Aceasta campanie este a patra demarata de Institutul National de sanatate Publica, in conditiile in care primele 3 nu au avut prea mult succes. Doar 16 la suta dintre femei au facut gratuit testul Babes-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin.

“E adevarat, se putea face mai mult, am reusit, din populatia eligibila iasi si in zona de Nord-est s-au prezentat pentru screening 16 la suta din femeile eligibile. Este putin in 4 ani si jumatate de activitate, e adevarat ca se putea face mult mai mult, de asta suntem astazi aici”, a spus ec. Mirela Grosu, manager IRO Iasi.

Carmen Ungureanu este una dintre pacientele la care testul a fost pozitiv: “Experienta pentru mine este o binecuvantare, pentru ca, dincolo de diagnostic, dincolo de tot ceea ce inseamna lupta pentru supravietuire, pentru ca de multe ori ne gandim cancerul inseamna moarte, am realizat cat de important este sa ai grija de tine, si cat de important este sa te pui pe primul loc tu in viata ta”.

Medicii din domeniu considera ca numarul mic al femeilor care au facut testul Babes Papanicolau se datoreaza si medicilor de familie, care nu le instruiesc pe femei.

“Campania aceasta este foarte utila, pentru ca vor aparea din nou informatii in presa, si este un lucru foarte bun. Dar, din nefericire, in momentuld e fata, programul de screening nu merge la parametrii care sunt doriti si de Ministerul Sanatatii, si de unitatea care exista in momentul asta la Institutul Regional Oncologic. Din punctul nostru de vedere, si eu vorbesc din punctul de vedere al Societatii de Obstetrica din Romania, este absolut necesar ca medicii de familie sa fie implicati mai mult in urmarirea cazurilor care trebuie sa beneficieze de acest program de screening, pentru ca,din cunostintele noastre, in momentul de fata, nu exista o raportare periodica a categoriilor de paciente care au beneficiat sau nu de programul de screening”, a spus prof.dr. Mircea Onofriescu, medic obstetrician.

Pentru femeile de varsta activa din tara noastra, cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent tipd e cancer si reprezinta principala cauza de deces prin cancer.

In ultimii 5 ani, 112.000 de femei din Molldova au facut testul Babes-Papanicolau, iar dintre acestea 7.000, adica 6 la suta, au fost depistate pozitiv.

 

Cristina NEGOITA , Vlad SANDU

ADAUGA COMENTARIU

Nume

Adresa de e-mail

Comentariu

Security Code

Codul de securitate

Imagine noua

0 Comentarii

    Sanatatevezi toate stirile